4 poäng trots tveksamt spel

Denna helg har varit en "måste-helg", inget annat än fyra poäng var det som gällde för att behålla platsen i tabellen! 

Efter gårdagens skakiga insats mot Gustavsberg så kände jag att det här inte var någon given match på förhand, tills jag såg inledningen på dagens match...

Jag vet att jag vid ett par tillfällen gäspade/nickade till och undrade om jag vaknat upp mitt i en juniormatch. Lagen turades om att bjuda på tekniska fel även fast att Skara stod för betydligt fler och det spel som det bjöds på var inte mycket att hänga i julgranen som är utkastad för längesen.

Det fascinerar mig att ett lag kan få spela i allsvenskan med endast fem spelare... i alla fall som håller någorlunda allsvensk klass. Jag gillar skarpt Skaras vänsterkant/nio Anna Hedin som är säker i läget och satsar fullt i alla lägen. Skaras målvakt bjöd även hon på ett antal räddningar, inte minst Sandras straff som hon räddade i början av matchen! Skara anfaller i 99% av fallen på vänstersidan förutom när man sätter över skytten Arijana Perisic alt. "snurrfinten" Kim Kavsjö på högernio.
Men åter till matchen. Båda lagen började svagt, det dröjde hela 04.30 min innan Ronja Gustafsson lyckades näta från högerkanten. Men det dröjde hela 10 min innan Skara fick in sitt första mål, då hade CTD hunnit näta 4 gånger. Som tidigare nämnt så var det ingen höjdarmatch det bjöds på, men klasskillnanden var betydlig. Alla spelare i CTD lyckas någon gång under matchen göra mål, till skillnad om man ser på Skara där Anna Hedin och Arijana Perisic stod för 14 av Skaras 18 mål! 
Utan större hot så vann vi dagens match med 29-18, och nu är vi jäkligt nära att säkra kvalplatsen till elit.

Målskyttar:
Caperiotumba: Viktoria Högström Unell 7 (6), Sandra Eriksson 4, Emma Håkansson 4, Andrea Johansson 3, Sofia Wiberg 3, Ronja Gustafsson 2, Emelie Hildeby Andersson 2, Jozefine Granström 2, Caroline Clemente 1, Theres Östlund 1.

Skara HF: Anna Hedin 7, Arijana Perisic 7, Frida Strand 2, Kim Kavsjö 1, Sara Linder 1.

Utvisningar:
Caperiotumba: Theres Östlund 2+2 min
Skara HF: Anna Hedin, Lisa Leijon och Ariana Perisic 2 minuter vardera

Matchens lirare:
Caperiotumba: Andrea Johansson
Skara HF: Anna Hedin

Något som ändå oroar, hur ska vi tro att vi har någon chans i en kvalserie om vi spelar som vi har gjort i de senaste matcherna? Dock så vet jag att vi har en tendens att höja oss när vi möter bra motstånd då man måste vara på tå i 60 min och där varje litet misstag räknas. Förra året när vi kvalade mot H43/Lundagård så gjorde vi det med bravur, lärde vi oss någonting då som vi kan ta med oss till den här gången? 

Men hur som helst, vi har fortfarande tre viktiga matcher kvar i serien, närmast kommer Nacka på besök nästa söndag! 

I den sista matchen i omgång 19 mellan söder och norr tog OV/Helsingborg två poäng efter vinst med 27-25 (16-11 i halvlek) mot Boden. Nykomlingarna OV är nu klara för allsvenskan nästa år medan Boden ser ut att få kvala för att hålla sig kvar.  

Div.2-laget har ett tufft schema framför sig, där det gäller att försvara förstaplatsen i serien för att få ta klivet upp i Div.1. Förlusten igår mot HK Järnvägen svider, nu finns det inte rum för fler tappade poäng! De möter närmast Sannadals SK på bortaplan nästa lördag den 3 mars. 

Nu kan vi klappa oss på axeln och tacka för helgens fyra poäng, vi kom vi sågs vi segra!
/Linderoth
 

Elitserien nästa...

... för Kärra HF!
I gårdagens match mot serietvåan Önnereds HK skulle vi få reda på om det blir Kärra HF som säkrar direktpatsen till elitserien med tre omgånger kvar!
Gissa OM Kärra tog chansen! I höstas när lagen möttes slutade matchen 27-27 (Kärras enda tappade poäng under hela säsongen so far) så alla var nog inställda på en jämn match i Lillkärrshallen. Men Kärra visade elitserieklass och utklassade Önnered med hela 39-21!
Ett stort grattis till Kärra HF damer som under hela säsongen visat klass utöver oss övriga lag! Nu hållar i alla fall jag alla tummar jag har att ni vinner resterande matcher också så ni får eran näst intill perfekta säsong!


Allsvenskans seriesegrare 2011/12 Kärra HF. Foto: Richard Norrelooke

Det har även spelats fler matcher i omgång 19. Omgångens mest intressanta match enligt mig var den mellan Eskilstuna/GUIF - Tyresö HF. Båda lagen flåsar oss i nacken, vid Tyresövinst skulle vi dela poäng med dem och vid Eskilstunavinst ligger GUIF-tjejerna bara en pinne efter.
Eskilstuna/GUIFs segertåg visade sig tuffa vidare (förutom omvägen i förlusten mot oss förra veckan) och vann med 25-18!
I bottenstriden knep Rimbo HK en tvåpoängare mot Nacka HK vid vinst 31-37. Nackas formsvacka håller i sig och det var länge sedan nu man tog poäng!
I mellanskiktet av tabellen möttes Hellton IF och Skara HK. En jämn tillställning där Skara ledde i halvtid med två men som fick se sig besegrade med sex bollar när domaren blåste av.

Även i Gustavsberg spelades det match. Stockholmsderby mellan Värmdö och Botkyrka i den ljusa hallen som tillhör sportanläggningen Ekvallen. Senast i Idro slutade matchen 30-24 i CTDs favör.
Gustavsberg har stora och stadiga tjejer som väger tungt men som även faller tungt. CTDs höga försvar motar bort klossarna i Gurra gång på gång och tar ledningen med 3-6 efter 10 min och lagen håller mer eller mindre samma avstånd till halvleksvilan, 9-12 lyser från tavlan.
I andra halvlek börjar Tumba bäst och lyckas dra ifrån till en femmålsledning. Men då vaknar Gustavsbergs vägg till liv, med andra ord Vendela Hampl. Hon stod bra i målet i första halvlek, men i andra höjer hon sig ytterligare ett snäpp och täpper till gång på gång. Även fast vi spelar ett bra försvarsspel och inte släpper in så mycket, så spelar det ingen roll då vi inte lyckas producera något framåt. Amanda gör en viktig straffräddning efter 14 min men det hjälper föga då vi bränner en straff minuterna senare. Sakta knappar Gustavsberg in och de känns glödheta, de är så pass nära som 16-17 och 17-18, men när Lotta Eriksson i Gustavsberg gör stegfel med 45 sek kvar får vi chansen att punktera matchen genom kontring som Sandra Eriksson säkert sätter bakom Hampl och där slog vi efter många om och men ner spiken i kistan och vinner med 17-19. Gustavsberg får en straff i sista sekunden men förvaltar den på sämsta sätt och sätter den i stolpen.

Matchens lirare totalt sätt utnämner jag Gustavsbergs målvakt Vendela Hampl som vi idag gör till en världsmålvakt då vi inte har skärpan i avsluten. Det var även henne som prisutdelaren föll för.
I Tumba utsågs Sofia Wiberg till lagets spelare.

Målskyttar:
Gustavsbergs IF HK: Mikaela Johnsson 8, Lotta Eriksson 3, Sofia Ahrnbom 1, Ellinor Gylling 1, Emma Helin 1, Sofia Nyström 1, Erika Gustavsson 1, Linnea Larsson 1.

CTD: Sandra Eriksson 7, Therese Östlund 3, Ronja Gustafsson 2, Emelie Andersson-Hildeby 2, Sofia Wiberg 2, Andrea Johansson 1, Veronica Stenbeck 1, Jozefine Granström 1.

Imorgon blir både omgång 14 och omgång 19 komplett. Skara HF kommer på besök till Idrottshuset för att äntligen få spela matchen som blev flyttad pga. DJSM.
Sista matchen i omgång 19 spelas i Helsingborg mot Bodens HK som rest över hela Sverige för att landa mitt i våren i Skåne.

Det har inte bara spelats allsvensk handboll. SVT visade toppmatchen i damernas elitserie mellan Lugi IF och Skuru IK, där Lugi avslutade matchen bäst efter att ha spelat svajigt i första halvlek och vann med 27-21.
På lördagseftermiddagen spelade även vårt Div.2-lag mot Järnvägens HK från Hallsberg. Idag fick dock tjejerna för ovanlighetens skull känna på hur det känns att förlora då man blev besegrade med 23-27! 

Kom ner och heja fram allsvenska laget imorgon söndag kl. 15.00 i idrottshuset! 
/Linderorh

 


Omgång 18


Det tog tvärstopp för Eskilstunas segertåg! (Bild lånad från guif.nu)


Dagens match mot Eskilstuna/GUIF var synnerligen viktig för att hänga kvar på kvalplats!

Det är många lag precis under oss som kryper närmare och det är viktigt att fortsätta hålla avståndet och behålla platsen.

Vi får tacka Boden HK som stod för helgens skräll när de slog serietvåan Önnered på sin hemmaplan. Att Pernilla Fahlgren kommit tillbaka från sin knäskada och att Carin Bergdahl har flyttat hem igen från Örebro har stärkt laget betydligt då det här var andra segern på rad sedan de två kom tillbaka. Med dessa två i laget blir det en ny dimension i Bodens spel som har saknats tidigare. I och med segern gick man förbi Gustavsberg och ligger numer över nedflyttningssträcket!

Gustavsbergs IF som i helgen fick se sig besegrade av Rimbo HK som ligger på jumboplatsen. Illa för Gustavsberg med tanke på hur jämnt det är i bottenstriden om att få stanna kvar eller ej.

Igår spelades även en spännande match nere i Helsingborg där OV/Helsingborg mötte Nacka HK. Nacka har haft det svårt sedan serien vände och har ramlat ner från tredjeplatsen i serien till att kämpa för att få stanna kvar i allsvenskan! Matchen igår blev lagets tolfte förlust sedan OV/Helsingborg vann med uddamålet 26-25.

Skara HF mötte idag serieledarna Kärra HF. Det blev som väntat utklassningssiffror av Kärra som enkelt kunde vinna med 16-39!

Den mest spännande matchen (förutom vår såklart) den här omgången gick av stapeln i Tyresöhallen. Bakom oss är vi tätt skuggade av Tyresö och IF Hellton, de lagen som möttes idag. Det absolut bästa hade vart om de spelat lika (eller att inget av lag hade fått några poäng alls men det går ju tyvärr inte). Det var på håret att lagen fick dela på poängen, men Tyresö drog tillslut det längsta strået och vann med uddamålet 29-28!

Men så till vår match då!
Bäst i Tumba inledningsvis var Sofia Wiberg som satsade stenhårt och fick med sig straffar som Eriksson säkert satte bakom Lollo och Fia prickade även målet själv några gånger och spelade fram Andrea läckert.
Men Eskilstuna-tjejen Felicia Adamsson som inledde allsvenskan med att spela tillsammans Kärra HF men som sedan återvänt till Eskilstuna ville inte vara sämre utan tillsammans med Hanna Barrögård såg till att hålla jämna steg med Tumba. Efter 18 min var ställningen 9-9 då Eskilstuna ryckte till en tvåmålsledningen men som Tumba snabbt käkade upp och i halvtid var ställningen 13-13.

I början av andra halvlek turas Theres Östlund och Eskilstunas Amanda Forsberg-Wallin om att göra mål. De första tolv minuterna gör tjejerna tre mål var innan Hanna Barrögård får bollen och ger Eskilstuna ledningen med 16-17. Men då får Tumba fart under fötterna och gör kontring efter kontring och drar ifrån i målprotokollet till ställningen 21-17! Segern känns trygg och slutsiffrorna skrivs till 24-19!

Matchens lirare i Tumba blev Andrea Johansson, men personligen föll jag för Sofia Wiberg idag som jag tyckte gjorde ett hästjobb framåt som ledde till Andreas fina avslut. Andrea ska ha en extra klapp på axeln för sitt utomordentliga försvarsarbete också!
Bästa spelare i Eskilstuna gick till deras vänsterkant Amanda Forsberg-Wallin, men jag vill nämna Felicia Adamsson som jag tyckte var bäst i det stora hela.

Målskyttar:
Tumba: Sandra Eriksson 10 (4), Sofia Wiberg 5, Andrea Johansson 3, Theres Östlund 3, Veronica Stenbeck 2, Maria Lundberg 1
Eskilstuna/GUIF: Felicia Adamsson 5, Hanna Barrögård 5, Amanda Forsberg-Wallin 4, Jenny Nordberg 3, Carro Karlsson 2

Utv:
Tumba: Andrea Johansson 2 min
Eskilstuna/GUIF: Rebecka Lindberg 2 min, Amanda Forsberg-Wallin 2 min

I och med denna vinst så gick vi förbi Eskilstuna/GUIF och ligger nu trea i tabellen!

Nästa helg är det dubbelmatch. På lördagen åker vi till Gustavsberg och på söndag kommer Skara HF till Idro!
Nu återstår bara fem matcher, dessa kommer bestämma vilka lag som får fortsätta spela, antingen för att kvala uppåt eller för att kvala neråt!

Två viktiga matcher för allsvenska laget och en viktig för Div.2-laget som möter HK Järnvägen på lördag!
Nu gottar vi oss med de här poängen i några timmar innan det är dags att ladda om!
/Linderoth

Matchsnack inför allsvenska mötet.

Imorgon är det dags för match i Idrottshuset igen!
Det har gått hela 35 dagar sedan det var en allsvensk match i kära Idro! För de som inte har varit i hallen sen dess kommer se att den nya läktaren har börjat ta form och där det förr fanns träläktare finns nu blåa stolar att sitta på och temperaturen har stigit från minus till plusgrader!

Eskilstuna/GUIF kommer och hälsar på. Senast i Eskilstuna Sporthall så var det jämnt länge, men i slutet la vi i en extra växel och kunde dra ifrån och vinna med 19-27.
Imorgon tror jag att matchen kommer ha ett helt annat ansikte. Eskilstuna/GUIF tillsammans med Kärra HF är de enda lagen som är obesegrade sedan serien vände!

Det är alltid speciellt att möta Eskilstuna/GUIF, speciellt för två spelare. Vår Jozefine Nygren kommer senast från Eskilstuna, och GUIFs Louise Neidenström har innan spelat med oss i Tumba!




Forna lagkompisarna Louise "Lollo" Neidenström möter Jozefine "Zäta" Nygren i morgondagens match!

Jag passade på att ta mig ett snack med Lollo när hon är på besök här i huvudstaden:

Hej Lollo!
Dags för match i din gamla hemmahall, hur känns det?
Det är klart att det känns speciellt. Det är där jag har vuxit upp och har många minnen. Men när det är match är det som vilken bortaplan som helst!

Du spelade tillsammans med vår Jozefine "Zäta" Nygren förra året och jag vet att ni har umgåtts i helgen... Släpper man då in en boll extra när hon skjuter så ni förblir vänner eller är det tvärtom?
Haha klart vi kommer vara vänner oavsett vad, men det blir efter matchen!

Du måste vara den målvakt i allsvenskan som har räddat flest bollar med huvudet, tur eller medvetet?
Ja, det är nog sant! Jag skulle inte säga tur, ingen vill väl ha en boll i huvudet? Men det räknas som räddning det med! (Jag menar fortfarande på att hon har ett för stort huvud ;)

Eskilstuna/GUIF har inte förlorat en endaste poäng sedan serien vände, och ni gick ju faktiskt förbi oss i tabellen efter förra omgången (dock med en match mer spelad), vad fick ni egentligen av tomten i julklapp?
Ja det har gått bra sedan serien vände. Vad vi fick av tomten förblir en hemlighet, men man kan säga att Eskilstuna-tomten var snäll iår! ;)

Tillsist, hur tror du det kommer gå i matchen?
Jag tror det kommer bli en tuff och jämn match med mycket kamp och vilja. Men jag tror att vi kommer dra det längsta strået och tar med oss två välförtjänta poäng till Eskilstuna!

Tack Lollo för pratstuden! Låt bäste man/kvinna/tjej vinna!
/Linderoth

Ps. Div.2-laget inkasserade dagen i ära två nya poäng! Det blev minst lika jämnt som i förra mötet, och även denna gång blev det en uddamålsvinst med 16-17! Grattis tjejer, ni rockar rockring! :) Ds.

Linköping väntar!

Helg, vilket innebär matcher!
Först ut är Div.2-laget som åker till Linköping idag!

Destinationen är Linköpings Sporthall där HK Erping väntar. HK Erping är RP IF Linköpings (som spelar i Div.1 östra) andralag. Det skulle inte förvåna mig om någon från Div.1-laget stärker upp deras andralag, då man som serieledare alltid är det laget man vill slå!

Senast när Linköpingslaget var på besök i Idrottshuset blev det uddamålsförlust för gästerna med 28-27, så om det blir en tuff och jämn match idag skulle jag inte bli förvånad!

Matchen börjar 16.45, om några timmar vet vi om det blev ytterligare två poäng till vinstmaskinen Tumba HBK eller om underdogsen Erping drar det längsta strået?

/Linderoth

Det spännande toppmötet blev en enkel match.

I söndags letade vi oss ner till Idrottshuset för att se toppmötet i Div.2 mellan Tumba HBK och Skogås HK.

I höstas när lagen möttes i Skogås hemmahall Östra Gymnasiet så gick det hett till. Mycket fult spel, rött kort och man var glad att alla gick därifrån med hälsan i behåll, då som segrare med 24-27.
Så idag var alla inställda på att vad som helst skulle kunna hända!

Men.. Tumba bjuder aldrig in Skogås i matchen, utan tar ganska snabbt ledningen med 5-1. Efter 20 min har Tumba tagit död på matchen och leder med 11-4, och Skogås är chanslösa.
Skogås kör med sina tjuvnyp matchen igenom, och publiken brer på med bu-rop och "visa-ut-henne"-tillrop, men Skogås hade lugnat ner sig några hekto sen senast.
Matchen slutar med 32-23, och det spännande toppmötet blev aldrig riktigt spännande.

Målskyttar:
Tumba HBK: Filippa Sjöstrand 10(5), Fanny Skogqvist 6, Andrea Johansson 3, Åsa Wilén 3, Frida Lindström 2, Sofia Westlund 2, Sofia Wiberg 2, Moa Marklund 2, Helena Molberg 1, Felicia Brantfalk 1.

Skogås HK: Viktoria Zimmerman 6, Kautar El Idrissis 5, Izabella Ilic 3, Sofie Svanström 2, Johanna Bengtsson 2, Fanny Biehl 2, Therese Hägglund 2, Daniella Jacornelli 1.

Utv:
Tumba HBK: Filippa Sjöstrand 2x2 min, Moa Marlund 2 min, Felicia Brantfalk 2 min
Skogås HK: Kautar El Idrissis 3x2 min (rött), Therese Hägglund 2x2 min, Fanny Biehl 2 min

Div.2-laget har nu dragit ifrån i toppen och det skiljer 4 poäng ner till tvåan Skogås.
I helgen som kommer åker laget till Linköping för att möta HK Erping!

/Linderoth


Delad poäng!

Det blev en poäng i dagens match mot IF Hellton.
Som jag flagga för innan matchen så har det alltid vart jämnt när lagen möts (bortsett från i höstas) och så även idag.

Säsongen 09/10 valde Hellton att spela i Div.1 norra istället för södra. Ett klokt val resultatmässigt då det alltid har sagts att den norra serien var "lättare", och Hellton följde med oss upp till Allsvenskan förra säsongen.

Inför dagens match har vi sedan 2009 spelat 2 oavgjorda (den tredje kom idag), 2 förluster och en vinst!

I dagens match började Hellton bäst då de snabbt tog ledningen med 4-1 efter 4 min. Men sakta och säkert knappade Tumba in och efter 19 minuter kvitterade Ronja till 9-9. Hellton ledde med 11-10 efter 25 min och tog då time-out, men det fick motsatt effekt och Tumba gjorde tre snabba mål och gick till halvtidsvila i ledning med 11-13.

Men i början av andra käkar Hellton snabbt upp det försprånget, efter 4 minuter så är ställningen 14-14.
Matchen var jämn och lagen turades om att göra mål. Med 10 minuter kvar kopplade Tumba greppet och ledde med 18-20, men Hellton gav sig inte och när Helltons målvakt Sofia Fransson gör en straffräddning efter 20 min får Hellton nytändning och med fyra minuter kvar kvitterar Hellton till 21-21. Slutskedet av matchen blir mållös, Tumba får matchens sista chans men Helltons S. Fransson får göra en sista räddning och matchen slutar 21-21.
Lagen fick återigen dela på poängen!

Målskyttar:
IF Hellton: Maria Lindh 8, Karin Ullén 5, Jonna Gustavsson 2, Ida Skoglund 2, Kristin Ullén 2, Linda Johansson 1, Emma Westerberg 1
CaperioTumba: Sandra Eriksson 5, Emma Håkansson 4, Sofia Wiberg 4, Andrea Johansson 4, Ronja Gustafsson 3, Theres Östlund 1

Utv:
Hellton: Linda Johansson 2 min, Elin Karlsson 2 min, Jonna Gustavsson 2 min
CTD: Theres Östlund 2 min, Sofia Wiberg 2 min, Andrea Johansson 2 min

Publik: 338

/Linderoth

Publikrekord i förlustmatch

Nehepp, vi kunde inte heller sno åt oss poäng av Kärra.
Vi hängde med nöd och näppe med i första halvlek, men när Kärra fick sitt spel att stämma var vi chanslösa.
I andra halvlek gör vi tre mål på 17 min, då vinner man inga matcher!
I andra halvlek klev Kärra ut och visade varför man leder serien:
- Målen fördelas jämnt mellan alla spelare
- Två bra spelare på varje position
- Inställningen hos samtliga spelare
Ett komplett lag.

Slutresultat förlust, 25-33. Positivt med matchen var dock att vi stod för årets bästa publiksiffra, hela 644 stycken.

Något desto mer glädjande är att div.2-lagets segertåg tuffar vidare.
I lördags åkte man till Motala i jakten på nya poäng. Eftersom jag själv inte såg matchen så är det svårt att uttala sig, men tjejerna gjorde jobbet och vann med 29-18 efter en match där domarinsatsen blev ett hett ämne.
Fråga Tessan som belönades med rött kort efter att ha ifrågesatt domarens beslut...

Läs om matcherna:
CaperioTumba - Kärra
http://www.svenskalag.se/start.asp?teamid=6297
Motala - Tumba HBK
http://www.svenskalag.se/start.asp?teamid=6519

På lördag åker allsvenska laget till Karlstad för att ta sig an IF Hellton. Ett lag som vi har haft svårt med, framför allt på bortaplan. Dessutom är Hellton som haltat lite i serien i år på uppåt gående!

På söndag är det toppmöte i Div.2. Ettan Tumba HBK möter tvåan Skogås HK, som i det senaste mötet var en riktig hatmatch där mycket fult spel tilläts. Så den som vill se en tuff kamp ska leta sig ner till Idrottshuset på söndag kl. 16.45!

/Linderoth

Det finns bara ett ställe att befinna sig på på söndag!

Nu på söndag smäller det!
CaperioTumba bjuder in till handbollsfest och ALLA är bjudna!

Dagen inleds med allsvensk match kl. 13.30 då damerna möter serieledarna Kärra HF. Kärra som fortfarande är obesegrade, men ska det ändras på söndag?

Herrarna har en viktig match i kampen om att få stanna kvar i elitserien. Kristianstad kommer upp till huvudstaden och den matchen börjar 16.00!
Två viktiga matcher där vi behöver allt stöd som vi kan få!

Det ryktas om superkallt väder på söndag, så då finns det väl inget bättre sätt att värma sig på än att titta på glödhet handboll?!



Ta med alla du känner så ses vi på söndag!
/Linderoth


RSS 2.0